22 August 2013

♥ Makanan Bayi - AVOCADO ♥

Oh Avocado..




Mungkin buah berwarna hijau berbentuk lonjong ini
kurang popular dibandingkan dengan barisan buah-buahan lain
 yang sering menjadi kudapan ramai.

Tetapi sebenarnya buah Avocado yang juga dikenali 
sebagai alpukat di Indonesia, 
tekenal sebagai buah yang kaya dengan vitamin C, E dan K.
 Ia juga rendah kandungan gula serta tiada kandungan garam
 yang memang sesuai untuk mereka yang mementingkan kesihatan.

Dari sudut perubatan,
 buah avocado mengandungi antioksida dan potasium 
untuk mengelak daripada penyakit radang sendi 
dan kandungan asid foliknya pula dapat mengelak serangan jantung dan kanser. 
Avocado juga mengandungi sumber lutein yang tinggi
 untuk mengawal katarak sebagai langkah awal daripada menjadi buta.

Berita baik untuk mereka yang hendak berdiet,
 hasil kajian oleh Wesley Medical Centre, Brisbane, Australia 
mendapati jika seseorang itu makan setengah atau 
sebiji avocado setiap hari selama sebulan akan dapat mengurangkan berat badan
 dan merendahkan kolesterol.

Bagi yang menjaga kecantikan,
 jangan jauhkan diri anda daripada buah ini
 kerana ia kaya dengan vitamin E yang baik 
untuk memperlahankan proses penuaan.
 Kepada ibu-ibu yang inginkan kelainan menu anak, 
avocado sesuai sebagai makanan bayi kerana
 kandungan lemak tidak tepu akan membantu proses perkembangan bayi.

Buah avocado agak lembut maka ia perlu dipegang 
dan disimpan dengan cermat supaya tidak mudah lebam.



Sedia maklum bayi boleh diberi makan apabila umurnya mencecah 6 bulan. 
World Health Organization
(WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia menggariskan 
bayi dibawah 6 bulan hanya diberi susu ibu.

Mengenai makanan pertama bayi, 
ramai ibu-ibu mungkin tertanya-tanya
 “Apakah makanan pertama yang terbaik bagi bayi?” 

Banyak makanan yang terbaik buat bayi yang baru mula makan 
antaranya adalah buah Avokado.
 Avokado yang dilecek bersama susu ibu 
(Atau susu formula bagi bayi yang menyusu formula)  
adalah sangat sesuai dijadikan makanan pertama 
bayi kerana tekstrurnya halus dan
rasanya yang berlemak.
 Ia sesuai bagi bayi kerana dengan kandungan lemak tidak tepu akan
membantu proses perkembangannya

Ia mengandungi vitamin A, B
 (termasuk B6, niacin dan riboflavin) 
C dan E serta kandungan galian
seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink 
selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.

Avocado bukan sahaja rendah kandungan gula dan tiada garam
 tetapi kaya dengan vitamin iaitu A, B
(termasuk B6, niacin dan riboflavin) C, E dan K 
serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium,
potasium dan zink selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium.

Selain itu ia juga mengandungi
antioksida dan potasium untuk mengelak daripada penyakit 
radang sendi dan kandungan asid foliknya
pula dapat mengelak serangan jantung dan kanser.
Avocado juga mengandungi sumber lutein yang tinggi
 untuk mengawal katarak sebagai langkah awal
daripada menjadi buta.


    Info mengenai Avokado :

    Jika teringin membeli avokado,
     pastikan anda memilih buah yang kulitnya berwarna gelap 
    keranaia sudah boleh dimakan.
    Pilih avokado yang disusun di bahagian paling hadapan.
    Jangan cucuk atau picit avokado menggunakan hujung jari, 
    sebaliknya jika anda ingin mengetahui isinya sudah lembut, 
    anda boleh mengepal avokado dengan tapak tangan.
    Avocado enak dijadikan jus, salad atau dimakan dengan manisan.
    Isi avokado juga boleh dijadikan sos atau bahan pemekat dalam kuah.
Kandungan yang terdapat di dalam 100 gram Avokado :

  • Karbohidrat 8.53 g
  • Gula 0.66 g
  • Dietary fiber 6.7 g
  • Lemak 14.66 g
  • Protein 2 g
  • Thiamine (Vit. B1) 0.067 mg (5%)
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.130 mg (9%)
  • Niacin (Vit. B3) 1.738 mg (12%)



1 comment:

Ahmad Kurniawan said...

keren gan infonya,, jadi ngerti nih ane,,

koment back yaa www.ankurniawan.blogspot.com