25 September 2012

♥ Buah Kabung ♥

Oohhhh buah kabung..!!
tetibe terase nk mkn buah kabung ni plak..
ni smua akibat naek van opiz suami aku smlm..
pewangi van tu same bau buah kabung.
tu yg tetibe aku jd nak tu..
org mengandung ni pantg ckp skit. 
smua jd nak.. 
huhuuu..
waduhh mane nak mencari buah kabung ni..
waduh.....
 waduh.....
pening la pale suami aku...
nak pi mencari..
hihi..
papepun..
chaiyuk..
chaiyuk..
 suami ku.....
ape bole buat kan..
isteri da mengidam..
so kene la carikan..
hehe....
luv u d.



kat bwh ni aku ade nak shared skit pasal buah kabung...
jum jum bace...


Pokok Kabung
Kantor 
atau 
Enau 
(bahasa InggerisCommon Sugar Palm
ialah satu spesies tumbuhan dalam famili Arecaceae 
yang berasal dari Asia Tenggara, dan Australia Utara. 
Nama botaninya Arenga pinnata.

Pokok Kabung 
ialah sejenis pokok palma yang mempunyai daun bak bulu burung.
 Batang pokoknya kukuh 
dan mempunyai pelepah pada pangkal setiap daun
Pelepah ini mempunyai serat hitam yang digunakan 
untuk membuat penyapu dan tali.

Bunga Pokok Kabung tumbuh berumpun-rumpun, 
dengan bunga jantan dan bunga betina terdapat dalam rumpun yang berasingan.
 Tangkai bunga jantan Pokok Kabung menghasilkan todi yang boleh dijadikan cuka atau gula.
Buah Pokok Kabung berjuntai-juntai sepanjang 1.5 meter (5 kaki).
 Setiap tandan mempunyai 10 tangkai, 
dengan setiap tangkai 
ada lebih kurang 50 biji buah kabung berwarna hijau 
yang tidak boleh dimakan begitu sahaja 
kerana kulitnya mengeluarkan getah yang sangat gatal.
tandan buah kabung dikait dengan pengait setinggi 30 kaki atau pokoknya dipanjat. 
Pokoknya ada rerambut seperti pada Pokok Kelapa tetapi lebih banyak, 
tebal, berwarna hitam dan agak menakutkan.
 Buah kabung dileruikan (dipisahkan) dari tangkainya
 dan direbus dalam tin minyak tanah yang telah dibersihkan. 
Setelah 1-2 jam ditebus, buah tadi dibelah dua atau tiga. 
Ada tiga isi dalam setiap buah kabung bersaiz besar.
 Isi kabung direbus lagi untuk dijadikan agar-agar yang liat.
 Warnanya putih jernih.
 Agar-agar itu kemudian dimasak dengan air gula 
selama beberapa jam dan diberi pewarna.
Buah kabung kekadang disebut sebagai buah kantor
Isi kantor ini dihidangkan sebagai hidangan istimewa semasa Hari Raya Aidilfitri
Ada juga yang dijual di pasar Ramadan di Kampung GajahPerak.
Biji buah Pokok Kabung merupakan buah atap yang lut cahaya 
dan yang merupakan salah satu bahan ais kacang.
Selain buahnya, pokok kabung juga 
diambil niranya untuk menghasilkan gula kabung/enau.
 Kegunaan utama gula kabung adalah 
sebagai bahan masakan dalam kuih-muih tradisional, makanan dan minuman.
 Di antara makanan yang popular dengan campuran gula kabung/enau 
 dan ada juga yang menjadikan gula enau 
sebagai bahan masakan untuk rendang dan kuah kacang.
............................................

No comments: