Oohhhh buah kabung..!!
tetibe terase nk mkn buah kabung ni plak..
ni smua akibat naek van opiz suami aku smlm..
pewangi van tu same bau buah kabung.
tu yg tetibe aku jd nak tu..
org mengandung ni pantg ckp skit.
smua jd nak..
huhuuu..
waduhh mane nak mencari buah kabung ni..
waduh.....
waduh.....
pening la pale suami aku...
nak pi mencari..
hihi..
papepun..
chaiyuk..
chaiyuk..
suami ku.....
ape bole buat kan..
isteri da mengidam..
so kene la carikan..
hehe....
luv u d.
kat bwh ni aku ade nak shared skit pasal buah kabung...
jum jum bace...
Pokok Kabung,
tetibe terase nk mkn buah kabung ni plak..
ni smua akibat naek van opiz suami aku smlm..
pewangi van tu same bau buah kabung.
tu yg tetibe aku jd nak tu..
org mengandung ni pantg ckp skit.
smua jd nak..
huhuuu..
waduhh mane nak mencari buah kabung ni..
waduh.....
waduh.....
pening la pale suami aku...
nak pi mencari..
hihi..
papepun..
chaiyuk..
chaiyuk..
suami ku.....
ape bole buat kan..
isteri da mengidam..
so kene la carikan..
hehe....
luv u d.
kat bwh ni aku ade nak shared skit pasal buah kabung...
jum jum bace...
Kantor
atau
Enau
(bahasa Inggeris: Common Sugar Palm)
yang berasal dari Asia Tenggara, dan Australia Utara.
Nama botaninya Arenga pinnata.
Pokok Kabung
ialah sejenis pokok palma yang mempunyai daun bak bulu burung.
Batang pokoknya kukuh
untuk membuat penyapu dan tali.
Bunga Pokok Kabung tumbuh berumpun-rumpun,
Buah Pokok Kabung berjuntai-juntai sepanjang 1.5 meter (5 kaki).
Setiap tandan mempunyai 10 tangkai,
dengan setiap tangkai
ada lebih kurang 50 biji buah kabung berwarna hijau
yang tidak boleh dimakan begitu sahaja
kerana kulitnya mengeluarkan getah yang sangat gatal.
Di Kampung Gajah, Perak,
tandan buah kabung dikait dengan pengait setinggi 30 kaki atau pokoknya dipanjat.
Pokoknya ada rerambut seperti pada Pokok Kelapa tetapi lebih banyak,
tebal, berwarna hitam dan agak menakutkan.
Buah kabung dileruikan (dipisahkan) dari tangkainya
dan direbus dalam tin minyak tanah yang telah dibersihkan.
Setelah 1-2 jam ditebus, buah tadi dibelah dua atau tiga.
Ada tiga isi dalam setiap buah kabung bersaiz besar.
Isi kabung direbus lagi untuk dijadikan agar-agar yang liat.
Warnanya putih jernih.
Agar-agar itu kemudian dimasak dengan air gula
selama beberapa jam dan diberi pewarna.
Buah kabung kekadang disebut sebagai buah kantor.
Isi kantor ini dihidangkan sebagai hidangan istimewa semasa Hari Raya Aidilfitri.
Ada juga yang dijual di pasar Ramadan di Kampung Gajah, Perak.
Biji buah Pokok Kabung merupakan buah atap yang lut cahaya
dan yang merupakan salah satu bahan ais kacang.
Selain buahnya, pokok kabung juga
diambil niranya untuk menghasilkan gula kabung/enau.
Kegunaan utama gula kabung adalah
sebagai bahan masakan dalam kuih-muih tradisional, makanan dan minuman.
Di antara makanan yang popular dengan campuran gula kabung/enau
adalah bubur kacang, kuih koci, kuih kelepong, dodol,
wajik, agar-agar, kuih sepang, air batu campur, cendol
dan ada juga yang menjadikan gula enau
sebagai bahan masakan untuk rendang dan kuah kacang.
............................................
No comments:
Post a Comment