11 August 2011

♥ Thursday is cooking ♥



today is my tern to cook.
nak masak ape erk ari ni??? 
mmhhh....

mau masak ape ek ari ni.. 
 aku pun search la kat pak google..
tgok punyer tgok..
ikan pari bakar gak tertarik..
so aku rase aku nk try wat ikan pari bakar 
utk buke pose ni...
aku nak wat kuih buah melaka gak..
hehehee..
jum kite tgok resepi aku jumpe..
zasssss

`


  IKAN PARI BAKAR
Bahan-Bahan:
Bahan A:
500gm ikan pari

Bahan B:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seulas halia
seulas kunyit hidup 

  Bahan C:(air asam) 
  5 tangkai cili padi (dikisar) 
  5 ulas bawang kecil (dikisar) 
  10 gm asam jawa 
  ½ sudu teh gula
  ½ sudu teh garam



Cara:
1. Perap ikan pari bersama Bahan B. kemudian bakar ikan sehingga masak.

cara membuat(air asam):
gaul semua bahan C.
Cadangan Hidangan:
Dimakan bersama nasi putih dan masakan kampung.
Tambahan:
Kalau nak pedaskan air asam masukkan cili padi

cayuk cayukk selamat mencobe!!!





nyummmm nyummm... terliur la plak..
hehehe
 Bahan2:
·                     10 btg cili hijau
·                     1 btg cili merah
·                     5 biji cili api(optional-kalau cili hijau n merah dah pedas takyah laa letak)
·                     2 ulas bawang merah
·                     1 ulas bawang putih
·                     1 biji telur ayam
·                     Garam n perasa/gula secukupnya
·                     Sedikit minyak untuk menumis

            Cara2:
1.          Cili hijau dipotong memanjang kemudian dihiris agak halus. Buang bijinya
2.          Tumbuk halus-cili merah,bawang merah dan bawang putih
3.          Telur dipecahkan dalam mangkuk n dipukul sedikit
4.          Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan yang sudah ditumbuk sehingga wangi kekuningan
5.          Masukkan garam n perasa/gula.
6.          Masukkan cili hijau yang sudah dipotong,kacau sebentar
7.          Masukkan telur,kacau kaup balik perlahan lebih kurang 5 saat dan padamkan api


n last menu is....
hehehee.. kuih favourite aku...





SELAMAT BERBUKE PUASE....